Verzorging

Het ‘onderhoud’ van uw kat

Bij onderhoud van (bijvoorbeeld) een auto denken we toch aan minstens één jaarlijkse controle bij de garage. Dat geld ook voor een kat, maar dan gaan we naar de dierenarts. Als u een nieuwe kat koopt, ga dan even langs uw dierenarts om deze kennis te laten maken met de kat en een algemeen gezondheidsonderzoek te laten doen. Als er onverhoopt iets mis blijkt te zijn met de kat, dan kunt u altijd contact met de verkoper opnemen. Bovendien is dit ook het juiste moment om de entingen te controleren.

Veel dierenartsen sturen eens per jaar de een herinneringskaartje voor de jaarlijkse enting. Deze enting is heel belangrijk en mag niet vergeten worden. Verder kan de dierenarts dan meteen een algehele controle doen en u eventueel nog wat tips of aanwijzingen geven. Zelf moet u natuurlijk ook goed opletten op het gedrag van de kat. Bij plotselinge veranderingen (lusteloosheid en heel veel drinken bijvoorbeeld) is het beste om de dierenarts in te schakelen en niet langer te wachten. Let niet alleen op het gedrag, maar ook op de inhoud van de kattenbak (deze moet minimaal eens per dag schoongemaakt worden). Als u bij de dierenarts komt, omdat er iets met uw kat is, zal hij u er wellicht naar vragen.

Wat de voeding betreft is de Brit een makkelijke kat. U kunt het beste de hele dag verse brokken en vers water klaarzetten voor uw kat. Vers water is heel belangrijk. Heeft u een kitten gekocht (tot ongeveer 10 maanden), geeft u ze het beste kittenbrokken. Daarna kunt u overschakelen op gewone brokken. Het soort brokken dat u voert is ook van belang voor de gesteldheid van uw kat. Hoogwaardige brokken zijn het beste. Deze bevatten alles wat de kat nodig heeft. Ze krijgt een mooie, dikke, glanzende vacht en ook in de kattenbak zult u het verschil merken. Goede merken zijn bijvoorbeeld Royal Canin en Iams.

Het is niet nodig om, naast deze brokken, blikvoer of iets anders aan uw kat te voeren. Het is echter wel heel leuk en de kat vindt het heerlijk. Als blikvoer geef ik meestal Whiskas, Sheba of Gourmet, maar eigenlijk zijn alle merken goed. Ook hier zult u het verschil wel merken als u hoogwaardig blikvoer (zie hierboven) geeft, maar de kat vindt dit meestal niet zo lekker. Vooral de kleine blikjes Gourmet zijn zeer in trek. Verder kunt u ook een stukje visfilet (graatloos!) warm maken (goed garen) of een stukje kip koken. Alles is heerlijk. Ook vindt de kat een kommetje melk heerlijk. Hiervoor kunt u speciale kattenmelk gebruiken of een beetje koffiemelk aanlengen met wat water. En snoepjes geven is natuurlijk ook heel lekker. Welke snoepjes? Dat beslist de kat vaak zelf.

Voor de overige verzorging is de Brits Korthaar een gemakkelijk kat. Regelmatig met een borstel of kam de vacht borstelen, zodat dode haren en vuil verwijderd worden is voldoende. Wel even regelmatig contoleren op vlooien (met een vlooienkammetje), zodat de kat hier nooit veel last van kan krijgen. Een goed vlooienbestrijdingsmiddel is bijvoorbeeld Frontline (alleen te verkrijgen bij de dierenarts) of Program. Deze zijn gemakkelijk aan te brengen en zeer effectief. Ook twee maal per jaar uw kat ontwormen is geen overbodige luxe.

Wat heeft uw kat verder nog nodig:

Heel veel muisjes, balletjes en andere speeltjes, vooral als ze nog klein is

Heel veel liefde, knuffels, onverdeelde aandacht vooral op die momenten dat ze er zelf om bedelt (ga er maar vanuit dat dit niet de momenten zijn waarop u dat wil!)

Wat krijgt u ervoor terug:

  • Heel veel plezier!
  • Heel veel lachbuien
  • Heel veel (innerlijke) rust

Uiteindelijk bent u als eigenaar natuurlijk zelf verantwoordelijk voor een goede verzorging van uw eigen kat!

Een laatste opmerking: denk ook aan uw eigen hygiëne. Na de verzorging van uw kat en het verschonene van de kattenbak dient u goed uw handen te wassen. Hiervoor zijn tegenwoordig behalve ontsmettende zeep ook diverse andere middelen in de handel. Bijvoorbeeld de zeep zonder handen wassen is erg fijn. Zelf wassen wij altijd onze handen met Uni Cura handzeep.