Brits Korthaar

De Brits Korthaar kat

Een Brits Korthaar is een geweldige kat, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Ze is gezellig, heeft weinig onderhoud nodig en is stabiel van humeur. Het is een kat om helemaal verliefd op te zijn. De kleurslagen (behalve de blauwe) lijken oppervlakkig misschien op een gewone huiskat, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het is een forse, rustige kat die zijn eigen gangetje gaat en niet snel uit zijn evenwicht is te krijgen. Het is een stabiele, gezellige kat.

Hij voelt zicht een deel van het gezin en gaat uitstekend om met de mensen en eventuele andere huisdieren. Als huisgenoot heeft hij een groot voordeel boven de Oosterse soorten: hij is namelijk minder temperamentvol. De Brits Korthaar is verder een rustige, onverstoorbare en toch speelse kat, die erg gesteld is op menselijk gezelschap. Er is vrijwel geen Brit die er niet van houdt om spinnend bij zijn of haar eigenaar op de schoot te liggen. Echter wel als het hem uitkomt.De Brit is aanhankelijk en intelligent, hij wil graag precies weten wat er om hem heen zoal gebeurt. Het is een echt knuffeldier op het moment dat hij dat zelf wil.

Een Brits Korthaar komt dus in alle kleuren voor zoals zwart, wit, blauw, crème, chocolate, rood en lilac. De poezen kunnen bij kruising van de kleuren ook drager worden van een dubbele kleur. Soms laten de poezen de dubbele kleur ook zien, bijvoorbeeld een blauw-crème, een lilac-crème, een blauw-wit of een zwart-rood-crème (zogenaamd schildpad of lapjespoes) De katers kunnen de kleuren wel in hun genenpakket dragen, doch laten dit zelden in hun vacht zien.

De poezen zijn uitstekende moeders, die als gevolg van hun evenwichtige karakter zonder problemen mensen en andere dieren bij hun nestje toelaten. Iets wat erg belangrijk is voor de socialisatie van de kittens. De katers zijn enorm aanhankelijk en lief en soms zou je ze wel willen opvreten (bij wijze van spreken).

Het kost verschrikkelijk veel moeite om een mooie witte, zwarte of tabby Brits Korthaar te fokken en dat, terwijl de leek altijd denkt dat de blauwe, crème en de blauw-crème raskatten zijn en al die andere mooie variëteiten niet. De reden zal wel liggen in het feit dat bij een oppervlakkige beschouwing die andere kleurslagen erg veel op de gewone huiskat lijken, maar toch zijn deze echt geen gewone huiskatten. Het zijn volwaardige raskatten die absoluut veel meer waardering zouden moeten krijgen. Het is inderdaad zo dat de Brits Korthaar en zeer zeker de Europees korthaar qua uiterlijk erg veel op de huiskat lijken, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De Brits Korthaar is het meest geliefd bij mensen, die een raskat-uitvoering van de huiskat willen.

De Brits Korthaar heeft relatief gezien weinig verzorging nodig. Een stevige maaltijd per dag en 1 of 2 keer per week een borstel door de vacht zijn, naast de jaarlijkse entingen, voldoende om het dier in perfecte conditie te houden. Van de Brits Korthaar zijn er vele variëteiten. Voor u is er wellicht 1 die u het meest aanspreekt en waar u compleet verliefd op bent. Wij zijn dat in ieder geval al jaren!